ROMÂNIA: MEMBRU OFICIAL ÎN CADRUL EPOS ERIC

România s-a alăturat Consorțiului pentru Infrastructura Europeană de Cercetare destinată Sistemului European de Observare a Plăcilor tectonice (EPOS ERIC) ca membru oficial, în cadrul celei de-a 8-a reuniuni a Adunării Generale a EPOS ERIC, organizat în perioada 15-16 decembrie 2020.

Înfiintat în 2018, EPOS ERIC are ca membri fondatori Italia (statul gazdă), Belgia, Danemarca, Franța, Norvegia, Portugalia, Slovenia, Țările de Jos și Regatul Unit. Până în prezent, este constituit dintr-un număr de 14 de țări membre, astfel alăturându-se: Grecia, Islanda, Polonia, România și Elveția care participă în calitate de observator.

EPOS ERIC asigură un nivel adecvat pentru schimbul de cunoștințe și date de specialitate între statele membre, integrarea într-o infrastructură paneuropeană a echipamentelor și instalațiilor de cercetare și monotorizare a fenomenelor aferente Stiințelor Pamântului (cutremure, erupții, tsunami etc) ce permit o mai buna cercetare și intelegere a proceselor fizice și chimice ale Pământului.

Participarea României la EPOS ERIC este deosebit de importantă, având în vedere că țara noastră este situată într-o zonă seismică activă, iar de-a lungul istoriei ne-am confruntat cu seisme puternice (ex. 1977, 1940, 1916 etc.) care au dus la pierderi omenești și au generat numeroase pagube materiale cu impact economic și social.

INCDFP, în calitate de reprezentant tehnic, contribuie alături de alte entităti românești din domeniul Științelor Pământului la facilitarea accesului la datele de observație a infrastructurilor de cercetare națională, oferind Servicii Centrale Tematice (TCS). Alături de INCDFP, alte 6 entități romanesti, având expertiză în domeniul Știintelor Pământului, formează un consorțiu roman ce asigură contribuția la activitățile EPOS ERIC, prin realizarea și dezvoltarea unei infrastructuri distribuite la nivel național (INCD pentru Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar, Institutul Geologic al României – IGR, Universitatea din București – UB, Facultatea de Geologie/Facultatea de Fizică, INCD în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă URBAN INCERC, Universitatea Tehnică de Construcții București – UTCB, Academia Română, Institutul de Geodinamică “Sabba S. Ștefănescu”).

Mai multe detalii pe site-ul EPOS.